Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Η ηλικία των αλόγων

horse teeth

Προσδιορίζεται από την εξέταση των δοντιών τους. Έως την ηλικία των πέντε ετών, τα άλογα έχουν νεογιλούς, με γομφίους που αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια. Αυτό το γεγονός παρέχει μια ακριβή ένδειξη της ηλικίας του αλόγου. Στην ηλικία των έξι ετών, το άλογο έχει αποκτήσει όλα τα μόνιμα δόντια του και η ηλικία του μπορεί να προσδιοριστεί από τον έλεγχο της έκτασης της φθοράς των κοπτήρων της κάτω σιαγόνας.

Γήρανση
Η γήρανση του αλόγου είναι εμφανής .Τα πρόδηλα σημάδια στο κάτω χείλος που αρχίζει να κρεμάει , τα βαθουλώματα επάνω από τα μάτια, οι γκρίζες τρίχες που εμφανίζονται σε αυτά τα βαθουλώματα , στο κεφάλι και στην ουρά.Πήγη:www.e-horse.gr

Προβλήματα με επιβήτορες

Στην χώρα μας, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές σχολές, που να διδάσκουν την σχέση-επικοινωνία με τα άλογα. Ο κάθε υποψήφιος αγοραστής σκέφτεται να αγοράσει άλογο δίχως να προβληματίζεται αν πάρει φοράδα η βαρβάτο η ευνούχο.

Αυτή όμως είναι πολύ σοβαρή απόφαση. Σε χώρες με μεγάλη ανάπτυξη στην ελεύθερη ιππασία, μόνο οι πολύ προχωρημένοι ιππείς, οι εκπαιδευτές και οι εκτροφείς μπορούν και έχουν βαρβάτα. Ο λόγος φυσικά , η ασφάλεια!!! Οι συμβουλές όλων των εκπαιδευτών, προς τους μαθητές τους είναι μακριά από τους επιβήτορες !!! Εξ' άλλου ένας καλός επιβήτορας μπορεί να είναι ένας τέλειος σε χαρακτήρα ευνούχος. Στην USA κάθε χρόνο αναφέρονται πάρα πολλά ατυχήματα και θάνατοι ανθρώπων από επιβήτορες . Σε μάχη με επιβήτορα ούτε μια μεγάλη αρκούδα μπορεί να τα καταφέρει.

Βηματισμοί του ίππου

Οι ίπποι των περισσότερων φυλών κατέχουν τους 4 φυσικούς βηματισμούς

Που περιγράφονται παρακάτω:

Εντούτοις ίπποι ορισμένων φυλών μπορεί να έχουν και άλλους επιπρόσθετους
Βηματισμούς (5ο ή 6ο ή 7ο βηματισμό) που είναι φυσικοί ή αποτέλεσμα εκπαίδευσης.

Βάδισμα-walk
Πρόκειται για ένα απλό βηματισμό με τα τέσσερα άκρα και τις δύο ή τρείς οπλές να έχουν επαφή με το έδαφος ταυτόχρονα.
Ο ίππος κινεί τα άκρα του ώς εξής : 1ο οπίσθιο δεξιό , 2ο πρόσθιο δεξιό , 3ο οπίσθιο αριστερό , 4ο πρόσθιο αριστερό.Πήγη:www.e-horse.gr

Παράσιτα του στομαχιού και του εντέρου


Οι σκώληκες (νηματόζωα) είναι τα συνηθέστερα παράσιτα που προσβάλλουν το στομάχι και το έντερο. Οι σκώληκες είναι διαφορετικών ειδών :
μεγάλοι ,μικροί,ταινία κ.λ.π Όταν ένα άλογο γίνεται απαθές και αργό , μπορεί να έχει προσβληθεί από σκώληκες. Τα άλογα καταπίνουν τις προνύμφες των σκωλήκων που αναπτύσσονται στα κόπρανα των προσβεβλημένων αλόγων κατά τη βοσκή.
Επι πλέον ,το άλογο πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτική θεραπεία μια φορά τον χρόνο. Εάν τα άλογα παραμένουν στι ίδιο λιβάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η προληπτική θεραπεία είναι απαραίτητη κάθε 6 εβδομάδες.
Τα Άλογα προσβάλλονται επίσης από τον γαστρόφιλο, που αναποθέτει τα αβγά στα πόδια του αλόγου.
Το άλογο καταπίνει τις προνύμφες όταν γλείφει το πόδι του και αυτές μεταφέρονται στο στομάχι και προσκολλώνται στα τοιχώματα.
Το άλογο αρχίζει να πονά και να εξασθεωεί.Οι προνύμφες ωριμάζουν την άνοιξη εξέρχονται μέσω των κοπράνων και μεταμορφώνονται στον γαστρόφιλο .
Η διαδικασία ξαναρχίζει 3 εβδομάδες μετά την επώαση τους. Πήγη:www.e-horse.gr

Πως να δουλέψουμε με ένα άλογο

Όταν εκπαιδεύουμε ένα άλογο , είναι σημαντικό να μην το κάνουμε να δουλεύει για υπερβολικό χρονικό διάστημα ούτε και να το υποχρεώνουμε να επαναλαμβάνει πάντα το ίδιο, καθώς και οι δύο αυτές ενέργειες του προκαλούν ανία.
Αυτό εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του αλόγου , μια και ένα περίεργο ζώο θα χρειαστεί ποικίλες ασκήσεις , ενώ κάποιο άλλο , αργό , θα χρειαστεί περισσότερες επαναλήψεις.

Το ιδανικό είναι να βάζουμε συχνά στο πρόγραμμα μας κάποια καινούργια άσκηση και να εναλλάσουμε την εργασία που κάνουμε όρθιοι με την ιππασία , αν και , όσον αφορά στα άλογα που έχουν πρόβλημα με την ιππασία , θα είναι καλό να δουλεύουμε για κάποιο χρονικό διάστημα μαζί τους μονάχα στο έδαφος για να μειώσουμε την αντίσταση τους απέναντι στον αναβάτη.

Επίσης , δε πρέπει να απαιτούμε από το άλογο περισσότερα από όσα μπορεί να δώσει και πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη τη σωματική και νοητική του κατάσταση, όταν το παρακινούμε να κάνει μια άσκηση.Πήγη:www.e-horse.gr

Καθαρισμός των οπλών

Πρέπει να καθαρίζετε τις οπλές με την ειδική αγκύλη για τον καθαρισμότων οπλών ,πρίν και μετά την ιππασία.
Ενώ καθαρίζετε τις οπλές του ,ελέγχετε μήπως το άλογο πάτησε κάποιοαιχμηρό αντικείμενο .
Εάν αυτό συμβεί και δεν εντοπίσετε την πληγή,τότεσε μερικές μέρες θα εκδηλωθεί σοβαρή μόλυνση.
Για να καθαρίσετε τις οπλέςτου ,σταθείτε δίπλα στο άλογο και ζητήστε του να σηκώσει το πόδι του.
(Προσοχή αν το κάνετε για πρώτη φορά ,ζητήστε την βοήθεια ατόμου
που γνωρίζει τον τρόπο ,αρκεί το άλογο να ξέρει να σας δίνει τα πόδια του)
Ελέγχετε σχολαστικά τις οπλές κάθε εβδομάδα. Τρίψτε τις οπλές με μια σκληρή βούρτσα και νερό.
Προσέξτε να μην αγγίξετε την ευαίσθητη στεφάνη. Μόλις τελειώσετε με τον καθαρισμό των οπλών,
αλείψτε τις με το ειδικό λάδι για οπλές για να μην ξεραίνονται.Πήγη:www.e-horse.gr