Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κινήσεις που...Προκαλούν ανισυχία


Στην περίπτωση που το άλογό σας, όταν βρίσκεται στο στάβλο, παρουσιάζει μια ελαφριά κίνηση στο σώμα του, σαν να τρικλίζει, ή έχει την τάση να περπατάει, τότε είναι δικαιολογημένη κάθε ανησυχία. Αυτή η συμπεριφορά του αλόγου σας είναι ενοχλητική και είναι πολύ φυσικό να ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα.
Βέβαια θα πρέπει να καταλάβετε ότι το άλογο είναι αναγκασμένο να παραμένει όρθιο υπομονετικά σε έναν μικρό χώρο χωρίς να κινείται, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό για το ίδιο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ελαφρό τρίκλισμα και το περπάτημα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και κατά συνέπεια είναι ουσιαστικά παράλληλες συμπεριφορές. Έχει αποδειχθεί ότι η ενέργεια του τρικλίσματος γίνεται πιο έντονη όταν το άλογο δεν έχει άλλα άλογα στο οπτικό του πεδίο. Πιο συχνά όσοι κάθονται κοντά και παρακολουθούν τα άλογά τους παρατηρούν ότι τρικλίζουν μπροστά από τις μπάρες του στάβλου, μια κίνηση που ίσως τους παρέχει το οπτικό ερέθισμα που επιθυμούν. Επιπλέον, η κλινοστρωμνή από άχυρα μειώνει τα περιστατικά τρικλίσματος, δεδομένου ότι τα μικρά κομμάτια ξύλου επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή.

Συχνά η πλήξη είναι η αιτία για τη συμπεριφορά των αλόγων και αλλαγές μέσα στο περιβάλλον τους ίσως βοηθήσουν. Για παράδειγμα, τα ζώα σας πρέπει να έχουν την ικανότητα να απολαμβάνουν τη φυσιολογική διαδικασία βοσκής με τον ίδιο τρόπο όπως όταν βρίσκονται με άλλα άλογα. Τα άλογα της ιππικής αντοχής ειδικότερα φαίνεται να επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση πιο συχνά σε σύγκριση με άλλα άλογα και η ώρα του περιορισμού τους στο στάβλο είναι εξαιρετικά σκληρή για αυτά.
Αν το άλογό σας τείνει να περπατάει μέσα στο στάβλο, υπάρχουν δύο περιπτώσεις: είτε να περπατάει κυκλικά γρήγορα με έναν τρόπο που θυμίζει εγκλωβισμένη τίγρη, είτε να περπατάει αργά, μπροστά και πίσω. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις τείνουν να ηρεμούν τα ζώα. Για να βοηθήσετε τα άλογά σας να μην αναπτύσσουν υπερβολική κίνηση στο στάβλο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δε νιώθουν μεγαλύτερο περιορισμό απ’ όσο χρειάζεται, ενώ η προσθήκη ενός παραθύρου στο στάβλο θα βοηθήσει τα ζώα να νιώσουν πιο ελεύθερα απ’ ότι αν είχαν έναν κενό τοίχο. Η ελάττωση των συναισθημάτων απομόνωσης –είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για άλογα- είναι ο βασικός στόχος.

Ένας άλλο τρόπος να βοηθήσετε τα άλογά σας είναι να εξοπλίσετε τους στάβλους με έναν καθρέφτη. Η αντανάκλαση μπορεί να του δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο άλλο άλογο εκεί κοντά και έτσι τα περιστατικά έντονης κίνησης μέσα στο στάβλο πραγματικά μειώνονται.
Φυσικά, η ποικιλία στη διατροφή –π.χ. επιπλέον χλόη, σανό και καρότα– θα βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεση των αλόγων. Οτιδήποτε απαιτείται για να κρατήσετε την πλήξη μακριά τους είναι χρήσιμο. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι η ώρα της σίτισής τους είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας, όταν πρόκειται να εμφανιστούν συμπτώματα κίνησης στο στάβλο, και κατά συνέπεια αυτά τα άλογα χρειάζεται κατά βάση να ταΐζονται και όχι να περιμένουν, από τη στιγμή που η αναμονή είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει την απογοήτευσή τους.
Η άσκηση –ειδικά όταν συνδυάζεται και με άλλα άλογα– είναι το κλειδί για να επανακάμψουν τα άλογα. Αν και υπάρχει θεραπεία διαθέσιμη για την ίαση αυτής της αναταραχής, δεν υπάρχει κάποια εγγύηση επιτυχίας και επιπλέον είναι πανάκριβη. Επομένως, δοκιμάστε πρώτα άλλους τρόπους αλλαγής της συμπεριφοράς των αλόγων σας.

 Πηγή: http://www.alogomagazine.com

3 σχόλια: